ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1


Λίγους μήνες, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις Εθνικές Εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου αντιλήφθηκε (κάπως αργά είναι αλήθεια) το μέγεθος του προβλήματος της Ελληνικής Οικονομίας.
Προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ κορόιδευε τους Έλληνες πολίτες.
«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές" έλεγε......»
Μιλούσε για διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μιλούσε για προστασία των εργαζομένων, μας έλεγε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει σχέση με την κρίση και δεν θα πειραχθούν οι μισθοί.
Μετά τις εκλογές κάνει ακριβώς τα αντίθετα και ισοπεδώνει τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης και μας γυρίζει πίσω πολλά χρόνια.
Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα χάνουν εισόδημα, μειώνεται περαιτέρω η, ήδη μειωμένη ζήτηση στην αγορά, τροφοδοτείται εκ νέου η ύφεση και αυξάνονται οι Δείκτες της Φτώχειας.
Το Δεκέμβριο του 2010, ο Γ. Παπανδρέου, εξήγγειλε τα αναπτυξιακά μέτρα της Κυβέρνησης.
Μερικά από αυτά ήταν:
·         Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (18 μήνες μετά, ελάχιστοι έχουν υπαχθεί στους ευνοϊκούς όρους της ρύθμισεις και σίγουρα όχι αυτοί που την είχαν απόλυτη ανάγκη).
·         Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα (Ακόμη περιμένουμε να υπογραφούν οι Υπουργικές αποφάσεις για την πράσινη άνάπτυξη).
·         Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί  την ορθή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του ανταγωνισμού΄(Μέτρα πάρθηκαν Νόμοι ψηφίστηκαν, αλλά τα Κλειστά επαγγέλματα, παραμένουν Κλειστά).
·         Η προσέλκυση παραγωγικών επενδυτικών κεφαλαίων(;;;;).
·         Η αγορά εργασίας δεν είναι σκλαβοπάζαρο….» δήλωνε χαρακτηριστικά(Ελαστικοποίηση της εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς αποζημίωση).
·         Αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου (Ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας).
·         Επίδομα αλληλεγγύης. Ένα έκτακτο επίδομα, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οικογένειες που ζουν σε συνθήκες πλήρους φτώχειας (Το επίδομα, ενώ θα δινόταν σε δύο δόσεις, Δεκέμβριο και Ιούνιο, τελικά δόθηκε μόνο το Δεκέμβριο και τη δόση του Ιουνίου, την ..... ξέχασαν).
«Τα λεφτά υπάρχουν» - «Θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει»
Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», έλεγε χαρακτηριστικά  ο πρωθυπουργός.
Τελικά, όταν ο Παπανδρέου μιλούσε για όσους ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εννοούσε τη Μεσαία Τάξη, τους  Μισθωτούς και τους  Συνταξιούχους, αφού τελικά επί ένα χρόνο, την Κρίση την πληρώνουν οι Μισθωτοί, οι Συνταξιούχοι και γενικότερα η μεσαία Τάξη.



ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Με αφορμή το υπέρογκο Δημόσιο Χρέος και το Έλλειμμα της χώρας, μας εγκλώβισαν στο Μνημόνιο δανεισμού, από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ και μας οδηγούν σ' ένα νέο Εργασιακό Μεσαίωνα.
Στην αρχή, έλεγε ο Παπανδρέου, ότι θα πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν και αμέσως μετά έβαλε χέρι σε Συντάξεις και Μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αυξήθηκαν τρεις φορές οι Έμμεσοι Φόροι (αύξηση ΦΠΑ), γεγονός που πλήττει κατά κύριο λόγο τους Μισθωτούς, τους Συνταξιούχους και γενικότερα την βάση, στην οποία στηρίζεται η Ελληνική Οικονομία.
Με πρόσχημα την υποτιθέμενη Κρίση, η Κυβέρνηση έβαλε χέρι στο Ασφαλιστικό και στις Εργασιακές σχέσεις, ελαστικοποιώντας τις, προς όφελος των Εργοδοτών και του Κεφαλαίου.



Το ημερολόγιο των Μέτρων της Κυβέρνησης


4/2/2010   Παπανδρέου: Θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει

Λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν ανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου Επίσης  τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.


                                           Η αλήθεια για το Μνημόνιο 1



    Το Μνημόνιο της Ντροπής (1)


    Το Μνημόνιο της Ντροπής (2)


Το μνημόνιο της Ντροπής (3)




3 Μαρτίου 2010
Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα, για αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν  και πρέπει να πληρώσουν.

Έτσι προχώρησε σε:

  • Περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Χριστουγέννων
  • Περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Πάσχα (30% ανακοίνωσαν, 50% έκοψαν τελικά)
  • Περικοπή σε ποσοστό 30% στο επίδομα αδείας
  • Αύξηση του ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, κατά δύο μονάδες του 19% στο 21% και κατά μία μονάδα του 9% στο 10% (Συνολικά, μέσα σε ένα έτος, αύξησαν το Φ.Π.Α. τρεις φορές).
  • Πάγωμα των συντάξεων για το 2010 - Μείωση των Συντάξεων, το 2011
  • Αύξηση κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο
  • Αύξηση σε ποσοστό 20% στα ποτά και τσιγάρα
  • Μείωση των επιδομάτων κατά 12% αντί για 10% αλλά δεν θα θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα
  •  Μέτρα που πλήττουν άμεσα την Μεσαία Τάξη, τους Μισθωτούς και Συνταξιούχους, αφού με την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) μειώνεται κατακόρυφα, η αγοραστική τους δύναμη.



 Μάιος 
Δύο μήνες μετά και αφού τα πρώτα μέτρα κρίθηκαν αναποτελεσματικά για την κάλυψη του ελλείμματος, η Κυβέρνηση του ΔΝΤ, πήρε νέα μέτρα, ώστε να πληρώσουν, όσοι είχαν μεγάλα προνόμια.

4 Μαίου 2010
1. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων. 

 2. Νέα περικοπή 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. 

3. Μείωση 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι μάλιστα, δεν έχουν επιδόματα

4. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

 5. Μείωση των συντάξεων που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με πρόσχημα το ΛΑΦΚΑ.

6. Τριετές «πάγωμα» των μισθών για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.

7. Τριετές «πάγωμα» των συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

8. Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης. Το είχαν πάρει τότε, οι μισοί δικαιούχοι, τώρα δεν το πήρε κανείς εξ αυτών.

9. Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 10%.

10. Νέα αύξηση 10% του ειδικού φόρου για καύσιμα, η οποία αρχίζει να ισχύει από σήμερα

11. Νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου για ποτά και τσιγάρα

12. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009

13. Θέσπιση της λογικής της «φορολόγησης αποδοχών σε είδος». Εδώ η κυβέρνηση στοχεύει στη φορολογία διαφόρων ποσών που μπορεί να δίνει μια επιχείρηση στους εργαζομένους της, με μορφές όπως πιστωτικές επιταγές, χρήση ΙΧ αυτοκινήτου, η παροχή στέγης κ.ο.κ.

14. Καθιέρωση «τέλους διατήρησης» των ημιυπαίθριων χώρων. 

15. Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

16. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού. Σε αυτό οδηγεί η ανακοίνωση για «εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους». Με πρόσχημα την απασχόληση των νέων και των μακροχρόνιων ανέργων δε θα δίνεται ούτε ο κατώτερος μισθός που σήμερα ανέρχεται στα 740 ευρώ μεικτά. Συνολικά όμως καταργούνται όλες οι κλαδικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού οι επιχειρήσεις, έχοντας στα χέρια τους αυτό το όπλο, θα απειλούν και θα επιβάλλουν όποιο μισθό θέλουν. Επιπλέον οι εργοδοτικές οργανώσεις θα μπορούν μονομερώς να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις.

17. Κατάργηση του οχτάωρου και μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Αυτό επιτυγχάνεται με την «εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας». Πρόκειται για την περίφημη «διευθέτηση» με την οποία καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Ο εργάτης υποχρεώνεται να εργάζεται υπερωριακά για μια περίοδο και μια άλλη υποαπασχολείται ή λαμβάνει υποχρεωτική άδεια. Για την περίοδο της υπερωριακής εργασίας δε θα παίρνει την πρόσθετη χρηματική αποζημίωση που ισχύει σήμερα.

18. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σημειώνεται ότι το όριο των απολύσεων έτσι και αλλιώς δεν ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους, για επιχειρήσεις από 21 μέχρι 200 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν τέσσερις εργαζόμενους κάθε μήνα και πάνω από 200 άτομα το 2%. Τώρα απελευθερώνονται εντελώς τα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

19. Δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να ενισχύσει τη δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις και ανασύνθεση του προσωπικού με νεοπροσλαμβανόμενους και ακόμα πιο «φτηνούς» εργάτες.

20. Εξάπλωση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη σταθερή εργασία, γενικεύοντας την «ευελιξία» σε όλες τις μορφές, που σημαίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη, μείωση του εργατικού εισοδήματος, ανασφάλεια για εργασιακή περιπλάνηση.
Καταργούνται οι συντάξεις

21. Αμεση, ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.Οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να έχουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία μετατρέπεται σε επαγγελματική. Ειδικά για τις γυναίκες τα όρια ηλικίας από το 2011 και μέχρι το 2013 αυξάνονται από 5 έως 17 χρόνια. Η εργαζόμενη γυναίκα στο Δημόσιο ρίχνεται στον Καιάδα.

22. Καμία σύνταξη πριν το 60ό έτος της ηλικίας. Πέφτει μαχαίρι σε όλες τις λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με πρώτα θύματα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τις πολύτεκνες οι οποίες «πληρώνουν» και το νόμο Πετραλιά που αύξησε τα όρια από το 50ό στο 55ο έτος. Τώρα ξεπερνιέται και αυτό το όριο.

23. Εισαγωγή «αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής», που ανοίγει τις πόρτες για εργασία μέχρι ηλικίες 70 χρόνων και παραπάνω.

24. Ριζική ανατροπή σε όλο το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα. Το «νέο μοντέλο» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πιθανόν να εφαρμοστεί από το 2015 και όχι το 2018.

25. Αύξηση των εργάσιμων χρόνων στα 40 χρόνια. Καταργείται η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και η 35ετία με όριο ηλικίας. Στην πράξη και με την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την ανεργία, τη μερική απασχόληση την ανασφάλιστη εργασία και την ανεργία, αυτό σημαίνει ότι ο εργάτης θα μένει αλυσοδεμένος στην παραγωγή πάνω από μισό αιώνα.

26. Δραματική μείωση των συντάξεων πάνω από 35%. Η μείωση θα επιβληθεί με τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου αντί της τελευταίας πενταετίας.

27. Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων. Ούτε οι ανάπηροι ξεφεύγουν από τη μέγκενη των ανατροπών, καθώς αναθεωρείται προς το χειρότερο ακόμα και αυτό το ειδεχθές σημερινό καθεστώς. Στόχος η μείωση του κονδυλίου που πηγαίνει στις αναπηρικές συντάξεις.

28. Περικοπές στη λίστα των ΒΑΕ. Η αναθεωρημένη λίστα της ΝΔ που εξοβελίζει από τα ΒΑΕ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τίθεται σε εφαρμογή. Σε όσους κλάδους και ειδικότητες τεθούν εκτός, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια. Οι εργοδότες θα σταματήσουν να πληρώνουν το επασφάλιστρο.

29. Η πολυδιαφημισμένη «βασική σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα. Θα απονέμεται όμως με εισοδηματικά κριτήρια και μετά το 65ο έτος.

30. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραστικά και καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη. Το κράτος δε θα δίνει ούτε ένα ευρώ για τις συντάξεις των εργαζομένων. Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος καταργείται.

31. Δημιουργία 3 Ταμείων. Μέσα από τη «συνένωση» θα μειωθούν όλες οι παροχές των Ταμείων που ξεπερνούν τα όρια που θέτει η αντεργατική πολιτική. Αντίστοιχη συρρίκνωση θα υπάρξει και στις παροχές Υγείας και η περιουσία των Ταμείων θα «απαλλοτριωθεί» από το ΕΣΥ.

32. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, για αδειοδοτήσεις και μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις. Το μέτρο αποβλέπει στην αυτοματοποίηση ουσιαστικά της έναρξης επιχειρηματικής δράσης, ξεπερνώντας ακόμα και ζητήματα νόμων και ρυθμίσεων για περιβαλλοντικούς και άλλους όρους, βάσει των οποίων μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

33. Εφαρμογή της οδηγίας-τερατούργημα Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών.

34. Απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταφορές, ταχυδρομεία, ταξί κλπ.).

35. Ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Εδώ είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή των σιδηροδρόμων σε προσοδοφόρα επιχείρηση, μέσα από τις συνεχείς ανατιμήσεις των εισιτηρίων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εισβολή ιδιωτικών κεφαλαίων στο χώρο των μεταφορών.

36. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους κλάδους (πράσινη ανάπτυξη, τηλεπικοινωνίες κλπ.), ενίσχυση των ΣΔΙΤ, αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. 

Όπως κάθε κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου, έτσι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα δράση του.
Σ’ αυτά τα πλαίσια επεξεργάζονται νέες μορφές προσέλκυσης κεφαλαίων και «συμπράξεων», ενώ μέσα στους πρώτους στόχους της είναι και η απορρόφηση των στοχευμένων για τους κεφαλαιοκράτες κονδυλίων από την ΕΕ.

Με αυτά τα μέτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, «βάζει απέναντι», όσους πλούτισαν παράνομα εις βάρος του Δημοσίου.

   Όταν γύρω σου καταρρέουν, ιδέες αξίες και αρχές, για τις οποίες πάλευες χρόνια και χρόνια, μοιραία έρχεται η ώρα της αμφισβήτησης, όχι για αυτούς που σε πρόδωσαν, αλλά για τον ίδιο σου τον εαυτό.
   Αναρωτιέσαι τελικά, αν και εσύ ο ίδιος είσαι κομμάτι του κατεστημένου και όχι  φορέας αντίδρασης, όπως μέχρι τώρα πίστευες.
   
   Φθάνεις στο σημείο να μετανιώνεις για τους αγώνες σου και την στήριξη που παρείχες, στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε απογοήτευσε οικτρά, αφού και αυτό ακολουθεί την εύκολη λύση της  στοχοποίησεις των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το ΠΑΣΟΚ, πλήττει, τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο, το Κεφάλαιο και την Εκκλησία, οι οποίοι και είχαν καταγγελθεί προεκλογικά, με τη δικαιολογία, ότι από τον λαό, μπορεί να ενισχυθεί η οικονομία άμεσα και γρήγορα.

   Η αύξηση του ΦΠΑ, πλήττει ξεκάθαρα και μόνο τα λαϊκά στρώματα, αφού η έμμεση φορολογία κατά κύριο λόγο, πλήττει τον απλό λαό, μέσα από τα καθημερινά του ψώνια που αφορούν στην επιβίωσή του.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα, η Κυβέρνηση, θα καταφέρει να εξοικονομήσει μόνο 17 δις με στόχο να πέσει το έλλειμμα στο 8,7 %.

    Στα 11,5 δισ. ευρώ, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν προστεθεί σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ ήτοι συνολικά 17 δισ. ευρώ έως σήμερα. Και αυτά τα μέτρα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο στόχος είναι να πιαστούν 9,8 δισ. ευρώ ώστε το έλλειμμα να πέσει στο 8,7% από 12,7% τέλη 2009. Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν όχι απλώς για επίτευξη του στόχου αλλά και για ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 2-2,5%. Την τελευταία λέξη θα την πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα μας κρίνει στις 15 Μαΐου, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει από τώρα πως «το κεφάλαιο "μέτρα" έχει κλείσει».