ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



  Από τον περασμένο Αύγουστο, ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη φιλολογία περί Δημοψηφίσματος.

   Το Δημοψήφισμα, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια πλαστή Δημοκρατικοφανής διαδικασία που στόχο έχει να υφαρπάξει τη συναίνεση  του λαού στα άθλια αντιλαϊκά και απάνθρωπα μέτρα και να νομιμοποιήσουν την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης

  Το Δημοψήφισμα, είναι μια έντεχνη προσπάθεια χειραγώγησης της βούλησης του λαού. Ο Παπανδρέου θα φέρει του Έλληνες Πολίτες, μπροστά στο δίλημμα:



  "Ναι ή όχι στη Σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρωζώνη, ναι η όχι στο Ευρώ".



Για άλλη μια φορά, όπως έκανε στο παρελθόν, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Παπανδρέου θέτει το δίλλημα της διάσωση της χώρας η Χρεωκοπία. Μόνο που αυτή τη φορά, η επιλογή των Ελλήνων, είναι «Χρεωκοπία ή Χρεωκοπία». Όπως και να έχει, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να χρεοκοπήσει αφού η φαύλη πολιτική της Ύφεσης, καταδικάζει τους Έλληνες σε πολυετή οικονομικό μαρασμό.

Οι παραγωγικές τάξεις της χώρας, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η χώρα θα επιβιώσει μόνο μέσα στην Ευρωζώνη. Έξοδος από αυτή και επιστροφή στη δραχμή ή θα καταστούσε τις Εισαγωγές απαγορευτικές και χιλιάδες επιχειρήσεις, που προωθούν εισαγόμενα προϊόντα (κυρίως Ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και αυτοκίνητα) θα οδηγούνταν σε κλείσιμο, βγάζοντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.


Από την άλλη, η εφαρμογή του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και τις Σύμβασης της 27ης Οκτωβρίου, θα οδηγήσει τη χώρα σε μια μακροχρόνια ύφεση, καταδικάζοντας την χώρα σε  Οικονομικό μαρασμό και τους πολίτες σε διαρκή και ασταμάτητη εξαθλίωση.
 
  Με βάση το Νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος,  δεν θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση (φοβούμενοι την παλλαϊκή άρνηση των πολιτών.

   Με το Δημοψήφισμα και μέσα από ερωτήματα-παγίδες, θα μπορεί η κυβέρνηση να περνά το κλίμα που επιθυμεί ή να νομιμοποιεί, μέσα από Δημοκρατικοφανείς διαδικασίες την πολιτική της και να αξιοποιεί προς όφελός της τα όποια αποτελέσματα της διαδικασίας.

   Στην ουσία ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί έναν θεσμό στα μέτρα του. Δεν θεσμοθετεί, την επί της ουσίας λαϊκή κυριαρχία, αλλά τον μεθοδευμένο έλεγχο της λαϊκής βούλησης, ώστε να μπορεί να σπεκουλάρει για νομιμοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του.


Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το Δημοψήφισμα

   Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, για το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα, αφού έχει αποφασίσει για αυτό η πλειοψηφία των βουλευτών μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

   Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα. 
Το πρώτο αφορά "κρίσιμα εθνικά θέματα" και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

   Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%, ενώ στην περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια η προσέλευση στην κάλπη πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 50% του εκλογικού σώματος.
Έτσι θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

   Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση του διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ένα μήνα μετά τη λήψη της απόφασης από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, η δανειακή σύμβαση θα είναι έτοιμη τέλος Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου και επομένως το δημοψήφισμα είναι πιθανό να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.

   Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα ναι ή ένα όχι.
 Ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι βάσει του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν δημοσιονομικά θέματα.
Επομένως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να γίνει αν η δανειακή σύμβαση έχει πάει πρώτα στη Βουλή.

Πηγή




ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, 
ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ;

Ρωτήθηκε ο Παπανδρέου στη συνέντευξη της ΔΕΘ πέρσι (12/9/2010):
«Γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα για το μνημόνιο......»;
Απάντηση: «Νομίζω ότι θα βάζαμε την Ελλάδα σε περιπέτεια»…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου