Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η CITIGROUP



   Εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπει» ο επενδυτικός οίκος Citigroup τον ερχόμενο Ιανουάριο, την ώρα που ο κ. Γ. Σταρκ, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωνε ότι οι προβληματικές χώρες θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο κ. Σταρκ προειδοποίησε ότι θα πρόκειται για πραγματική καταστροφή αν καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη και όλες οι χώρες επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα, αναδεικνύοντας εμμέσως ότι θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσουν κάποιες χώρες (χωρίς να τις κατονομάσει).


   
   Από την πλευρά της, η Citigroup ανέφερε πως η δημιουργία της νέας κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει να διασκεδάσει τις ανησυχίες στην αγορά για το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Και εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι άλυτο και δίνει πιθανότητες 50% - 75% στο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ύφεση θα φτάσει το 10,1% το 2013 από 7,5% που εκτιμά η Citigroup ότι θα κλείσει φέτος, ενώ η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 29% του χρόνου από 23,6% το 2012. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 15% και το δημόσιο χρέος σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Δηλαδή προβλέπει ο οίκος ότι θα ανέλθει στο 437,3% του ΑΕΠ έναντι 156,5% του ΑΕΠ που εκτιμά ότι θα κλείσει φέτος, καθώς το χρέος θα είναι στα σημερινά επίπεδα, αλλά θα αποπληρώνεται με το νέο εθνικό νόμισμα.

   Παράλληλα, η Citigroup αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προγράμματος. Ακόμα όμως και αν η εκταμίευση γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού, τελικά «η πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί, ακόμα και στο ελαφρώς τροποποιημένο Μνημόνιο, είναι πιθανό να αποκλείσει τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις στη συνέχεια».



   Ετσι, η Citigroup εκτιμά ότι το Grexit (δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) μπορεί να προκληθεί και μετά από επανεξέταση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, στην οποία θα αναφερόταν ότι εσκεμμένα η χώρα μας δεν συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις του προγράμματος, σταματώντας τις εκταμιεύσεις (Εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι μία τέτοια αξιολόγηση, επίκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, όπου επίσης καθιστά την έξοδο της χώρας από το Ευρώ, πολύ πιθανή). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ΟΝΕ, με τη Citigroup να σημειώνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίου, στο συνάλλαγμα, περιορισμοί στην εκροή καταθέσεων και προσωρινή αναστολή της Συμφωνίας Σένγκεν. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να να αλλάξει ριζικά τη θεσμική και την πολιτική της κατάσταση, να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο και πάλι θα απαιτηθεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει σε βιώσιμη πορεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου