Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΡΟ Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣ






Με τους νέους Νόμους της Νέας Τάξης πραγμάτων, θα πούμε το νερό, νεράκι.


Με ΑΠΟΦΑΣΗ της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής αλλαγής,  όσοι κάνουν χρήση νερού, από λίμνες, πηγές, γεωτρήσεις, πηγάδια, οφείλουν να καταθέσουν αίτηση χρήσης ύδατος και να πάρουν άδεια από το εν λόγω Υπουργείο για την καλή χρήση του νερού.

Η παραπάνω Υπουργική απόφαση, βάζει τις βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του Διατροφικού Κώδικα στην Ελλάδα – δηλαδή το σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και της τροφής και υπεγράφη στις 11 Απριλίου. Πρόκειται για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011, που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες. Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν.
Τον Αύγουστο του 2000, η Ν. Αφρική χτυπήθηκε από επιδημία χολέρας, η οποία έπληξε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους μέσα σε δύο χρόνια και οδήγησε σε300 θανάτους[2]. Σύμφωνα με μελετητές, η επιδημία οφειλόταν σε αδυναμία των κατοίκων να πληρώσουν το αντίτιμο για το καθαρό νερό, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ακατάλληλες πηγές πόσιμου νερού.
Δυσάρεστη κατάληξη είχε και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στη Βολιβία όπου οι υπέρμετρες αυξήσεις των τιμολογίων και το σφράγισμα των ιδιωτικών γεωτρήσεων των πολιτών, είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες διαμαρτυρίες, των οποίων η καταστολή οδήγησε στον θάνατο δύο ατόμων. Τέλος, το 1988 η κυβέρνηση Θάτσερ στην Αγγλία παραχώρησε μεγάλο αριθμό οργανισμών ύδρευσης σε ιδιωτικές εταιρίες παρέχοντάς τους μια σειρά από διευκολύνσεις όπως: απαλλαγή από φόρους, απαλλαγή από χρέη κ.ά. Οι εταιρίες αυτές προχώρησαν σε απαράδεκτα μέτρα που αφορούσαν στην καθιέρωση ειδικής κάρταςπροπληρωμής που παρείχε πρόσβαση στο νερό μόνο με την προκαταβολή του αντιτίμου, καθώς και στη διακοπή της παροχής σε όσους δεν είχαν να πληρώσουν γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις.





 Η ξηρασία, την οποία επιδεινώνει η παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και η οποία δυστυχώς αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ήδη υπολογίζεται ότι στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως εξαιτίας της κατανάλωσης ακατάλληλου ύδατος.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το 20% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή αριθμητικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ποσοστό 40% περίπου, δεν απολαμβάνει, ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.


Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο μη-ανανεώσιμο φυσικό πόρο - το νερό - είναι ακόμη πιο ανησυχητικά... Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται - παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. 

ΠΗΓΗ         ΠΗΓΗ     ΠΗΓΗ         ΠΗΓΗ  ΠΗΓΗ   ΠΗΓΗ    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου