Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Διόγκωση του Ελλείμματος

            Τη διερεύνηση των ευθυνών που φέρουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
            Κατά την  προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο κος Πεπόνης,  διαπιστώθηκαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. 
              Όπως καταγγέλλει το πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα. Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης συνυπολογίστηκαν και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, χωρίς να έχουν προηγηθεί στατιστικές μετρήσεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί στην Ευρώπη.
            Ο κ. Πεπόνης, αφού πήρε καταθέσεις από πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητές οικονομολόγους, δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα, αναφέρει στο διαβιβαστικό του ότι "από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις του ν. 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος".
            Μάλιστα, ο οικονομιικός εισαγγελέας σημειώνει ότι στις εν λόγω καταθέσεις "γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών".
Το χρονικό της υπόθεσης
            Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.
            Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.
            Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.
Τι έδειξαν οι καταθέσεις
            Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι "από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας".
            Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε "ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου