Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

YΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;





H απάντηση  είναι NAI .

 
Tα περισσότερα κοινωνικά γεγονότα εξελίσσονται με τρόπο προβλέψιμο και σχεδιασμένο και ακολουθούν συγκεκριμένους και γνωστούς κανόνες. Τίποτα δεν εξελίσσεται ανεξέλεγκτα γιατί υπάρχουν έτοιμα σχέδια που εφαρμόζονται από την εκάστοτε εξουσία. Και εννοώ λεπτομερή σχέδια που προβλέπουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αναλυτικά. 'Οσοι έχουν υπηρετήσει σε Στρατό,μεγάλες εταιρίες και οι διπλωμάτες κατανοούν πλήρως σε τι αναφέρομαι.


Στη φύση και στην κοινωνική ιεραρχία και διοίκηση δεν κυριαρχεί ποτέ το κενό. Αν φύγει ξαφνικά κάποιο μέλος μιας ομάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι γνωστοί οι διάδοχοι του. Και βέβαια μέχρι τη στιγμή της αντικατάστασης υπάρχει διαθέσιμος κάποιος κατώτερης ιεραρχίας που ασκεί τα καθήκοντα ή τα αναλαμβάνει από μόνος του.


Το χάος δεν έχει κανόνες, αλλά οι καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν είναι οι ίδιες διαχρονικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί υπάρχουν δυνατές στατιστικές σχέσεις και τάσεις στα ποσοτικά μεγέθη που αναλύουν όλα τα φαινόμενα.


 Στην οικονομία συνήθως αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία και ο συμβιβασμός και όχι οι μεγάλες νίκες και οι καταστροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ζημιές κάποιων αντιστοιχούν σε ισόποσα κέρδη κάποιων άλλων. Στα πλαίσια των συμβιβασμών είναι ανεκτή η ισόση πρόκλησης ζημίας ή τα ισόποσα αμοιβαία κέρδη.Στη πρώτη περίπτωση πρόκειται για αναγκαία αμυντική στρατηγική και στη δεύτερη περίπτωση σε επιθυμητή θετική δράση.


Σε εφαρμογή της πρώτης παρατήρησης πρέπει να επισημανθεί ότι ως τώρα υπάρχουν ειρηνικές αντιδράσεις στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση.Αυτό συμβαίνει γιατί άλλα δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, άλλα θεωρούνται αναμενόμενα και άλλα ήδη εφαρμόζονται ευρέως άτυπα. 


Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουν ότι όταν δεν πάει καλά η οικονομική διαχείριση μίας επιχείρησης θα γίνουν απολύσεις και δεν περιμένουν τη ψήφιση κάποιου νόμου για να το κάνουν οι αρμόδιοι.



Όλοι γνωρίζουν ότι οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τις αποδοχές με διάφορα μέτρα και κανένας νομίζω ότι δεν θεωρεί ως επαρκή προστασία του τα οριζόμενα στην ΕΓΣΕ. 


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση ή η τρόικα να καταργήσει συμβάσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες ή για ιδεολογικούς λόγους.


Γιατί σύμβαση σημαίνει συμφωνία δύο μερών με ελεύθερη βούληση και όχι καταναγκασμός. Αυτό ας το θυμηθούν οι πολιτικοί όταν θελήσουν να υπογράψουν οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.


Κάθε παρέμβαση στο σύστημα δικαίου, στο τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη τιμολόγηση δημόσιων αγαθών και στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών πρέπει να γίνεται με γνώση των σχεδίων ανάγκης και των δυνατοτήτων που ανέφερα προηγουμένως. 
Όταν αυτοί που αποφασίζουν δεν γνωρίζουν τα σχέδια σε βάθος ή τα τροποποιούν μπορεί να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. 


Για παράδειγμα το μνημόνιο προέβλεπε ενισχύσεις της χώρας αλλά δεν ψηφίσθηκε από 180 βουλευτές και υπογράφηκε πιθανώς κατά τρόπο μη νόμιμο από αναρμόδιο υπουργό που διαπραγματεύθηκε εν λευκώ και τροποποιήσεις του, που πιθανώς δεν έχουν υπογραφεί από άλλους αρμόδιους υπουργούς με ενδεχόμενες διαφωνίες.
Αυτό εξηγεί την επιμονή του κυβερνητικού πολιτικού συστήματος να μην επιθυμεί εκλογές σε αυτή την φάση. 


Χρειάζεται νομοθετική κατοχύρωση για τις προγενέστερες αποφάσεις του και τις ενέργειές του με υπογραφή δανειακής σύμβασης ευρύτερης αποδοχής και υποστήριξη από 180 βουλευτές τουλάχιστον ή κάποια μορφή δημοψηφίσματος.


Σαφώς οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται όπως έγιναν για να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ωφέλεια και από αυτό συμπεραίνουμε ότι θα έχουμε εκλογές πριν την υπογραφή δανειακής σύμβασης.


Μπορεί να μην τις επιθυμεί η κυβέρνηση και η τρόικα αλλά θα γίνουν λόγω των προβλέψεων της συντεταγμένης πολιτείας, ειδικά τώρα που η εξουσία του πρωθυπουργού αποδυναμώθηκε από την αντίδραση κοινωνίας, κόμματος και Γαλλογερμανών στις άστοχες ενέργειες του.


Κανένας υπηρεσιακός ή μεταβατικός πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει να νομοθετήσει ακραία μέτρα ή με βάση άκυρες ή μυστικές συμφωνίες, όσο ακόμα έχουμε δημοκρατία.


Το θέμα της ηγεσίας θα λυθεί σύντομα με εκλογές γιατί ο κόσμος σαφώς είναι αντίθετος με τις περισσότερες ενέργειες της κυβέρνησης ,επειδή βλέπει ότι είναι αναποτελεσματικές, παράνομες, αντιφατικές και οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο.


Οι ενδείξεις είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα αποδυναμωθούν περαιτέρω ως απήχηση στη κοινωνία και ως εκλογικά ποσοστά.

Οι εκφραστές του συστήματος βουλευτές και υπουργοί θα ανανεωθούν με τις εκλογές πλήρως γιατί οι υφιστάμενοι έχουν έντονη κοινωνική αποδοκιμασία και δεν θα μπορέσουν να κάνουν ικανοποιητική προεκλογική εκστρατεία, κλεισμένοι στα σπίτια τους .
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα δημιουργίας ενός τρίτου πόλου εξουσίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα σημερινά κόμματα. 


Θα περιλαμβάνει προβληματισμένους ψηφοφόρους χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης και ανέργους και νέους ψηφοφόρους.


Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να έχει ηγεσία αποτελούμενη από νέους ανθρώπους ηλικίας 45 έως 55 ετών, ευρεία εκπροσώπηση γυναικών και στελέχη από διάφορους επαγγελματικούς χώρους χωρίς προγενέστερη αναγνωρισιμότητα.

Η ηγεσία του πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικούς που να σκέπτονται ως τραπεζίτες ή να έχουν προγενέστερη εμπειρία σε οικονομικά αντικείμενα.


Οι διαπραγματεύσεις για οικονομικά θέματα και χρηματοδότηση της οικονομίας δεν είναι δυνατό να γίνονται απο κοινωνιολόγους, δικηγόρους, ιατρούς ή καθηγητές πανεπιστημίου.


Αν έχετε αμφιβολίες γι' αυτό δείτε τα επαγγέλματα που κυριαρχούν στη σημερινή βουλή και στη κυβέρνηση και τα επιτευχθέντα ως σήμερα αποτελέσματα.

Η τρίτη παρατήρηση με οδηγεί στο να προβλέψω ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 26ης  και 27ης  Οκτωβρίου με ορισμένες ουσιαστικές παραλλαγές. 


Κατά το 2012 θα γίνουν εκλογές στη Γαλλία , στη Γερμανία και στις ΗΠΑ και το οργανωμένο χάος των αγορών χρήματος θα δράσει σ΄αυτές τις χώρες σύντομα.


Δεν έχουν το πολιτικό χρόνο να κάνουν άλλες διαπραγματεύσεις, ούτε την πολυτέλεια να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία. Ήδη το πρόβλημα έχει περάσει στην Ιταλία και ας μην ξεχνάμε ήδη ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο της και είναι ιταλικής καταγωγής. 


Είναι αναμενόμενο ότι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει έντονο πρόβλημα ρευστότητας ,αν δεν δοθεί η έκτη δόση του δανείου.


Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί εύκολα με την χρήση λογιστικού χρήματος.


Το λογιστικό χρήμα μπορεί να παραχθεί με αντίκρυσμα την μεγάλη ακίνητη περιουσία του κράτους και την τιτλοποίηση της, καθώς και με τιτλοποίηση της υφιστάμενης ή πρόσθετης φορολογίας, καθώς και των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος.
Θα χρειασθεί βέβαια και η χρήση μίας υφιστάμενης ή υπό δημιουργία Νέας Κεντρικής τράπεζας.


Η λύση αυτή εφαρμόσθηκε το 1929 με δημιουργία με απόσχιση απο την Εθνική τράπεζα της τότε νεοιδρυθείσας Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε αυτή την νέα τράπεζα θα μεταφερθούν λογιστικά ως ενεργητικό αξιοποιήσιμα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του κράτους, η φορολογία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξ αυτής και ως Παθητικό οι υποχρεώσεις απο τα ομόλογα όλων των ελληνικών τραπεζών.
Ως ίδια κεφάλαια θα εκδοθεί λογιστικό χρήμα σε ευρώ. 
Οι Τράπεζες και το κράτος θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές της νέας Τράπεζας.


θα ακολουθήσει το PSI και θα προκύψουν ζημίες στην νέα Τράπεζα που θα εμφανισθούν ως ζημίες στους ισολογισμούς των Ελληνικών τραπεζών το επόμενο έτος. 


Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών, θα δοθεί περιθώριο ενός έτους στην απορρόφηση των ζημιών , που θα καλυφθούν σε βάθος χρόνου από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.


Υπάρχει επίσης δυνατότητα η κάλυψη των ζημιών να γίνει με πώληση στις Ελληνικές τράπεζες των μετοχών του κράτους στη νέα τράπεζα.
Σε εφαρμογή των αναφερομένων στην τέταρτη παρατήρηση σημειώνω ότι όλα τα μέρη είναι υποχρεωμένα να ενεργήσουν συμβιβαστικά και αμυντικά. 

Αν γίνει ελληνική χρεοκοπία οι εταίροι μας και οι αγορές θα υποστούν 1,2 τρις ευρώ ζημία έναντι δημόσιου χρέους της Ελλάδος 366 δις ευρώ και επαπειλούμενης ζημίας απο το PSI 100 δις ευρώ.


Είναι λογικό ότι μια τέτοια καταστροφή δεν πρόκειται να συμβεί ηθελημένα και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες και οι συμβιβασμοί.


Αν πάντως συμβεί υπάρχουν λύσεις και τις έχω αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μου με τίτλο ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.


Σε κάθε περίπτωση πάντως η οικονομία δεν πρόκειται ούτε να εξαφανισθεί, ούτε να καταστραφεί ακόμα και στην πιο δυσάρεστη εξέλιξη.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τον απλό κόσμο και να σταματήσουν οι κινδυνολογίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι απρογραμμάτιστες και αδιέξοδες προσωπικές στρατηγικές αποφυγής της κρίσης.

Αν γίνει Ελληνική χρεοκοπία δεν θα αποφευχθεί παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση.


Και αυτό σήμερα μόνο παλαβοί μπορούν να το επιθυμούν και να το επιδιώκουν...



ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου