Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μονάχα σοκ μπορεί να προκαλέσει η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στην οποία υπάρχει η παραδοχή ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση.

Στην παράγραφο 2.3 με τον τίτλο Kριτική, αναφέρεται ότι για να μπορέσουν η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την κρίση, προτείνεται διαγραφή των χρεών (!) αλλά και μια νέα περισσότερο επεκτατική πολιτική, στις χώρες χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα.

Η έκθεση επικαλείται δηλώσεις του Καθηγητή Πανεπιστημίου στο Χάρβαρντ Robert Barro, ο οποίος αναφέρει ότι αργά ή γρήγορα το δημόσιο χρέος θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία και θα μειώσει την ανάπτυξη.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι νέοι στόχοι - προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Τέλος τονίζεται ότι οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μιας όχι προσωρινής αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της χιονοστιβάδας).

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην κριτική.

Η αρνητική επίπτωση που έχουν στο ΑΕΠ εξουδετέρωσε τα οφέλη από τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Όμως από την ταχύτερη ανάπτυξη θα εξαρτηθεί αν οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες, που φαίνεται ότι επιτυγχάνονται, αποδειχθούν διατηρήσιμες ή όχι.

Για τους λόγους αυτούς ερευνητικά κέντρα, το Δ.Ν.Τ. και ο Ο.Ο.Σ.Α. υποστηρίζουν ότι η πολιτική αυτή και οι στόχοι της πρέπει να αναθεωρηθούν. Υποδεικνύουν, ανάμεσα σε άλλα διαγραφή χρεών (!), κλιμάκωση της οικονομικής προσαρμογής σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πράγμα που ισοδυναμεί με χαλάρωση της λιτότητας, ευέλικτα, προγράμματα που να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα οικονομικά δεδομένα των κρατών και περισσότερο επεκτατική πολιτική στις χώρες χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Γερμανία ώστε το βάρος της προσαρμογής να μην πέφτει μόνο στις υπερχρεωμένες χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου